Annons

Samarbete ska hjälpa unga i utanförskap

Samhälle • Publicerad 14 maj 2021
Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Arkivbild.
Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bättre samarbete mellan myndigheter och samhällets aktörer. Det är en viktig nyckel för att kunna hjälpa unga som varken arbetar eller studerar, skriver Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, i en regeringsrapport, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

MUCF har i rapporten lämnat sju förslag till regeringen om hur insatserna kan stärkas, det centrala är samarbetet mellan bland andra socialtjänsten, arbetsförmedlingen och sjukvården.

Annons

– Har man väldigt många olika kontakter kan det bli svårt att få en samordnad insats, säger Lena Nyberg, generaldirektör för myndigheten, till radion.

Omkring 150 000 unga i Sverige varken jobbar eller studerar i dag, en siffra som väntas bli högre i spåren av pandemin. Särskilt stor är risken för de som hoppat av skolan. För att förebygga problem vill MUCF bland annat se en lagändring så att skolan kan tvinga socialtjänst och barn- och ungdomspykiatrin att delta i samtal om eleven.

– I dag är det ju ibland så att skolan kanske tar kontakter som inte leder någonstans, säger Lena Nyberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons