Annons

Sällsynt svart svan siktad utanför Västervik

Johan Olofsson tillbringade lördagen med kompisarna vid Gränsö i Västervik när han plötsligt noterade en udda fågel i vattnet.
Djur • Publicerad 1 juni 2019
En svart svan har siktats vid Gränsö utanför Västervik.
En svart svan har siktats vid Gränsö utanför Västervik.Foto: Johan Olofsson/TT

Svanen simmade runt med två vita knölsvanar i vattnet. Johan Olofsson, som aldrig sett en svart svan i det vilda tidigare, tog tillfället i akt och förevigade mötet.

– Man blev lite ställd. Först tänkte man att det kanske var en muterad svan eller kanske en unge, de kan ju vara lite gråaktiga, men när jag kom nära såg jag tydligt att det var en fullvuxen svan, fast svart och med röd näbb, säger han.

Annons

Den svarta svanens ursprungliga levnadsområde är Australien och omkringliggande öar. Men riktigt så långt lär inte den här svanen ha tagit sig, menar Daniel Bengtsson som är fågelskyddsansvarig på Birdlife Sverige.

– Det händer då och då att svarta svanar dyker upp även här. Sannolikt har den tagit sig hit via en fågelpark i Tyskland eller kanske Polen, säger han.

Svanen räknas inte som en invasiv art, då det inte finns någon känd risk att den skulle hota den biologiska mångfalden i Sverige. Troligen kommer den fortsätta att simma runt i svenska vatten, men utan att hitta en partner.

– Rent teoretiskt skulle den nog kunna para sig med en vit svan, men jag känner inte till något fall där det faktiskt har skett, säger Daniel Bengtsson.

Även om den svarta svanen lär ha svårt att föra sitt genetiska arv vidare finns stora möjligheter att den överlever i Sverige. Födan finns, och gott om flockar av andra fåglar att ansluta sig till.

– Känslan jag fick var att de andra svanarna hade släppt in den i sällskapet. Den såg ut att trivas, säger Johan Olofsson.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons