Annons

Sahlesilassie vann maran – slog banrekordet

Nigussie Sahlesilassie fällde ner solglasögonen och stack.
Etiopiern vann Stockholm Marathon i överlägsen stil – och krossade banrekordet med 48 sekunder.
Friidrott • Publicerad 1 juni 2019
Nigussie Sahlesilassie slog nytt banrekord på Stockholm Marathon.
Nigussie Sahlesilassie slog nytt banrekord på Stockholm Marathon.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 41:a upplagan av Stockholm Marathon lockade 12 845 startande i en molnig och blåsig huvudstad. Inget optimalt publikväder, men för löparna passade det ypperligt.

Efter en kort, lite avvaktande inledning satte herreliten ordentlig fart och det började lukta banrekord tidigt. Täten passerade 20 kilometer efter en timme och fyra minuter.

Annons

Hela tiden bland de främsta löparna, men ändå något avvaktande sprang Nigussie Sahlesilassie. Istället var det kenyanen Mathew Kipsaat som drog ett tungt lass i täten, men när det väl skulle avgöras var han chanslös.

"Planerat"

Det avgörande rycket kom med fem kilometer kvar. Vid slottet fällde Sahlesilassie ner sina glasögon och stack iväg.

– Jag hade bestämt mig för att gå i från gruppen vid 35 kilometer. Om jag kunde gå hårt då, så visste jag att jag skulle kunna vinna, säger han.

– Jag hade planerat att göra som jag gjorde.

Etiopiern stod för en fantastiskt stark avslutning och spurtade i mål på Stockholm Stadion på tiden 2.10.10. En förbättring av banrekordet med hela 48 sekunder.

"Suveränt lopp"

– Jag känner mig jätteglad. Jag har jobbat så många månader för detta, och nu har jag lyckats. Det här var ett suveränt lopp, det är en väldigt stor grej för mig att vinna, säger han.

– Jag känner mig otroligt bra för att jag förbättrade rekordet.

TT: Brukar du fälla ner solglasögonen när du ska sticka?

– Jag brukar inte springa med solglasögon, men i dag bestämde jag mig för att göra det. Min kompis sa att jag skulle ha dem för att det var dimmigt och så, därför använde jag dem i dag, säger han.

– Min filosofi är att använda glasögon, för då blir avstånden kortare. Mo Farah (brittisk löpare) brukar använda solglasögon, så varför ska inte jag göra det?

Annons

Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, blev bäste svensk och därmed svensk mästare. Han sprang in på en sjätte plats totalt med tiden 2.16.48, den bästa svenska tiden på 20 år.

– Det kändes jättebra. Banan var jättebra, säger han.

Rättat: I en tidigare version förekom fel uppgifter om vem som blev bäste svensk

Alma Yttergren/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons