Annons

Sade sig ha strypt och dödat sin fru – frias

En man i norra Stockholmsområdet ringde polisen och sade att han hade strypt och dödat sin fru, som också hade råttgift i kroppen.
Då det inte går att slå fast exakt vad kvinnan dog av frias mannen även i hovrätten.
Brott • Publicerad 12 juni 2021
Svea hovrätt på Riddarholmen. Arkivbild.
Svea hovrätt på Riddarholmen. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

– Jag har dödat min fru, sade mannen, som är i 55-årsåldern, i ett larmsamtal den 30 december 2018.

I larmsamtalet svarade han ja på frågan om han strypt henne, vilket Expressen tidigare rapporterat, varpå han bröt ihop och sade att "livet är över".

Annons

Allt det tog han senare tillbaka.

Kvinnan hade alfakloralos, ett ämne som används till råttgift, i blodet och enligt åtalet hade mannen lurat eller tvingat i henne det för att sedan täppa till hennes andningsvägar.

Rättsläkare har varit oeniga om vad dödsorsaken var – kvävning eller förgiftning – men har kommit fram till att hon inte ströps till döds.

"Åklagaren har inte påstått att kvinnan har dött av giftet, som hon bevisligen hade i kroppen. För att mannen ska kunna dömas för mord måste det vara ställt utom rimligt tvivel att hon dött på det sätt som åklagaren har gjort gällande", säger hovrättsrådet Katja Isberg Amnäs i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons