Annons

Sabuni: Vi står upp för liberala ideal

Samtidigt upprepar hon att partiets hemvist är i en borgerlig regering även med stöd av Sverigedemokraterna.
Politik • Publicerad 5 juli 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni försäkrar att partiet inte tänker sälja ut sina liberala ideal. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni försäkrar att partiet inte tänker sälja ut sina liberala ideal. Arkivbild.Foto: Nils Petter Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

– Det går inte att låtsas som att ytterkantspartierna inte existerar. Det vore att underkänna nästan 30 procent av väljarna som i förra valet röstade på antingen Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger Sabuni.

Enligt Sabuni måste alla partiet förhålla sig till hur verkligheten ser ut och rakryggat stå upp för sina val.

Liberala reformer

Annons

– Vi är beredda att prata med hela riksdagen i vårt politiska arbete. Isoleringen har inte försvagat ytterkantspartierna, snarare tvärtom, säger hon.

– Liberalerna kommer inte att medverka till att Stefan Löfven regerar vidare med Januariavtalet. Vi kommer lägga allt vårt fokus på de liberala reformer som behövs inom skolan och i Sveriges utsatta områden för att öka friheten för var och en i vårt land.

I sitt tal lyfter hon flera områden som är prioriterade för Liberalerna. Det handlar bland annat om bristande integration, extremism och hedersvåld.

Svenska språket

– Det är i utanförskapsområdena som ofrihet och otryggheten har slagit rot. Det är där behovet av frihet, trygghet och liberal politik är som störst. Det är därför Liberalerna har ett lika enkelt som radikalt krav: Sverige ska inom tio år inte ha något utsatt område, säger Sabuni.

Centralt för att vända utvecklingen är en bättre skola. Sabuni varnar för att det finns förskolor där svenska språket håller på att försvinna.

– Låt oss inte titta bort denna gång. Det behövs nationell kartläggning av barns ordförråd. Bara så kan vi åtgärda där det brister.

En grundläggande förutsättning för bra undervisning är tillgången till läromedel, enligt Sabuni.

– I dag ger Liberalerna beskedet att vi vill kraftsamla för nya läromedel i skolan. Det är hög tid att med bestämmelser, ledarskap och tillskott återupprätta läromedlens roll i svensk skola, säger hon.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons