Annons

Sabuni: Ta upp sätt att utesluta länder ur EU

EU • Publicerad 3 augusti 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att EU ska kunna utesluta länder. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att EU ska kunna utesluta länder. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att Sverige ska lyfta frågan om att EU ska kunna utesluta länder som inte följer unionens regler och värderingar, rapporterar Europaportalen.

Ungern och Polen nämns som exempel av partiledaren, som tycker att den regering som då styr Sverige ska ta initiativ till ett toppmöte för att diskutera frågan när Sverige står som ordförandeland för EU:s ministerråd 2023.

Annons

Länder kan, likt Storbritannien redan gjort, lämna EU frivilligt. Men det finns inga sätt att utesluta länder ur unionen. För att det ska bli möjligt krävs en förändring av Lissabonfördraget, vilket enbart kan ske om alla medlemsländer, även sådana som enligt förslaget riskerar att uteslutas, kommer överens.

– Jag önskar inte att varken Ungern eller Polen ska uteslutas. Men jag önskar att vi har verktyg så att de backar från sin repressiva politik och respekterar rättsstaten och grundläggande demokratiska värden, säger Sabuni till Europaportalen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons