Annons

Så skyddas VM-stjärnorna i terrorns skugga

Ha inga hörlurar i öronen, gå inte i stora grupper och ta av er landslagskläderna.
Svenska fotbollsdamerna är framme i Nice, där minnena från terrorattentatet 2016 är alltjämt levande.
Fotboll • Publicerad 13 juni 2019
En man ber framför en minnesplats för offren i terrorattentatet i Nice. Arkivbild.
En man ber framför en minnesplats för offren i terrorattentatet i Nice. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Sverige har lämnat regnet i Bretagne för azurfärgat vatten, palmer och provensalsk sommarvärme. De har också landat i en VM-stad där hotet om terrordåd är högre än på de flesta platser i Europa.

Frankrike anses vara det näst farligaste landet att resa i och Nice är en av platserna som sticker ut, säger landslagets säkerhetschef Martin Fredman.

Annons

– Nice ligger generellt sett lite högre riskmässigt, det är inget att hymla med. Men i nuläget finns det inget specifikt som gör att hotbilden har ändrats eller att vi ska behöva känna någon oro, säger Fredman till TT.

86 döda

För snart tre år sedan, på Frankrikes nationaldag den 14 juli 2016, körde en ensam gärningsman upp en lastbil på den berömda strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais. Föraren hann nästan två kilometer innan han sköts ihjäl av polis. På vägen hade han dödat 86 människor.

I dag går det i princip inte att ta sig in med ett fordon. Mellan den intilliggande bilvägen och promenadstråket har det satts upp meterhöga pollare för att förhindra liknande attentat i framtiden.

På torsdagen hade de svenska spelarna träningsledigt. Många utnyttjade hotellets takterrass för återhämtning men många spelare planerade också att ta en promenad in till stadskärnan.

Att gå längs strandpromenaden tycktes inte oroa spelarna.

– Personligen är det ingenting som jag går och tänker på. Då skulle man nog bli tokig, det kan ju hända var som helst. Det har hänt här i Nice tidigare men samtidigt känns det som att vi är säkra här, säger Sofia Jakobsson.

Pelare stoppar fordon

Säkerhetsapparaten kring landslaget är väl tilltagen, säger Martin Fredman. Han vill inte berätta exakt hur mycket säkerhetspersonal som finns kring landslaget, mer än att en fransk polis reser med laget och att privata vakter och poliser finns vid spelarhotellet.

Vissa tydliga råd har man också gett spelarna: ha inga hörlurar i när ni är ute, gå inte i stora grupper och om ni går i grupp, ha inte på er landslagskläderna.

Det sistnämnda motiverar Martin Fredman så här:

– Jag vill betona att det inte finns någon särskild hotbild mot just vårt landslag. Men säg att du har en grupp byggnadsarbetare med gula västar och så den vanliga allmänheten bredvid dem, så kan man förstå hur man kan skapa mest uppmärksamhet om man vill skada. Det finns ett symbolvärde där, säger Martin Fredman.

Avråder familj

Annons

Kosovare Asllani har tidigare sagt att hon inte vill att hennes familj och vänner kommer till VM, på grund av säkerhetsläget. Men överlag verkar de svenska spelarna inte rädda, samtidigt som de följer säkerhetsrekommendationerna.

– Vi är väldigt lyhörda och uppmärksamma. Vi är inte rädda eller så, vi försöker bara acceptera situationen och vi vill såklart ut och checka läget i Nice. Men givetvis är det obehagligt, säger Olivia Schough.

– Vi ska inte röra oss i grupp med sådana här kläder till exempel, säger hon och pekar på träningsoverallen som landslaget vanligtvis går omkring i.

Jonna Andersson:

– Det är klart att vi behöver vara försiktiga. Vi är ett landslag och vi går runt i Sverigekläder, så man får ändå tänka ett extra varv innan man går ut och fundera på vad man har på sig och hur man beter sig där ute. Vi ska ändå kunna gå avslappnat och så, men bara ha en extra tanke när man går ut.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons