Annons

Så ska nyrekryteringen till gängen stoppas

Ett fönster har öppnats med möjligheten att trycka tillbaka gängen, enligt rikspolischefen. Regeringen kallade i dag till ett stormöte med 26 kommuner för att bryta nyrekryteringen.
Men polisbristen beskrivs som en bromskloss.
Politik • Publicerad 7 maj 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera kriminella personer som kopplas till organiserad brottslighet sitter för tillfället bakom lås och bom.

Bakom varje gängkriminell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, enligt regeringen. Polisen vill utnyttja tillfället genom att försöka stoppa nyrekryteringen av unga till gängen, har rikspolischef Anders Thornberg sagt i en intervju med TT. Han talar om ett fönster som öppnats.

Annons

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beskriver det som ett nytt läge.

– Vi ser att skjutningarna minskar i början på året och det skapar ett öppet fönster för att bryta nyrekryteringen. Gör vi inte det finns risken att den positiva utvecklingen vi just nu ser inte blir långsiktig.

Förra året skedde 90 skjutningar i Sverige under de tre första månaderna, i år är antalet 52. Samtidigt ligger antalet skjutningar på samma nivå som första kvartalen 2018 och 2019, då skedde också över 50 skjutningar de första tre månaderna.

Måste svara upp

Justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) deltog också på möte tillsammans med Thornberg och 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområden.

Enligt polisen kan inflödet av nya kriminella stoppas genom att samhället samverkar, såväl skolor, kommuner som socialtjänst. Regeringen fokuserar på att skapa en jämlik skola, man riktar insatser på arbetsmarknaden mot utsatta områden och ger resurser till polisen.

– När vi från statens sida står för insatser som kan bekämpa brotten och bura in de mest brottsaktiva individerna, då måste också den förebyggande verksamheten som kommunerna står för svara upp mot det, säger Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har pekat på att informationsutbytet mellan socialtjänst, polis och skola brister eftersom medarbetare saknar underlag om hur lagen ska tolkas och tillämpas. Damberg säger att Brå nu tar fram vägledning för att lagstiftningen ska användas bättre.

– Det går att dela information i större uträckning mellan myndigheterna än vad som görs i dag.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, är kritisk efter mötet. Det är inte seriöst att de stora kommunerna får två minuter att problematisera kring gängkriminaliteten, säger hon.

– Vi kan tala om förebyggande insatser, vi kan tala om föräldrastödsprogram och annat, men till syvende och sist så kan vi inte skala upp vårt arbete mot gängkriminaliteten för det saknas poliser.

Annons

TT: Men finns det mer ni kan göra från kommunens sida?

– Vi har startat ett avhopparprogram och samarbetar sedan 2019 med polisen och kriminalvården kring individer aktiva i gängkriminalitet och har sett goda resultat, inte minst i Järva. Men vi vill sprida detta till södra Stockholm och ser hur polisbristen sätter hinder.

Röda konflikter

Fönstret som rikspolischefen talar om kan stängas snart, enligt Mikael Damberg.

– Vi vet att det kan komma bakslag, det kan bli ytterligare röda konflikter i de här gängmiljöerna. Men min bild är att nu är tiden att flytta fram positionerna från samhället, flytta in i de här områdena och ta över närvaron och slå ut exempelvis öppen drogscen, säger Mikael Damberg.

Regeringen gav nyligen en utredare i uppdrag att ta fram förslag om ett så kallat vistelseförbud. Det ska ge socialtjänsten större möjligheter att stoppa barn från att tillträda särskilt utpekade platser där de riskerar att fara illa, då förutsättningarna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga inte är uppfyllda.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons