Annons

Så ska de ryska krigsbrotten lösas

Utredningarna av ryska aggressionsbrott mot Ukraina ska bli bättre. Det ska åstadkommas genom en europeisk samordningsorganisation som lanseras i Haag under måndagen.
Nederländerna • Publicerad 3 juli 2023
En installation i Polens huvudstad Warszawa representerar ryska krigsbrott i Ukraina. Arkivbild.
En installation i Polens huvudstad Warszawa representerar ryska krigsbrott i Ukraina. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Utredningar om ryska aggressionsbrott mot Ukraina pågår redan i flera EU-länder och i Ukraina. Nu ska arbetet förbättras med hjälp av en ny organisation för samordning av utredningarna.

Att centret öppnas är enligt Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin en "tydlig signal om att världen är enad och orubblig på vägen mot att hålla den ryska regimen ansvarig för alla dess brott", rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Annons

Tanken är att den samordnande organisationen ska förbättra olika länders utredningar av aggressionsbrott genom att säkra viktiga bevis och underlätta processen att bygga upp fall i ett tidigt skede.

EU-kommissionären Didier Reynders säger att lanseringen visar att Ukrainas allierade kommer att "stå vid Ukrainas sida så länge det behövs".

Slutmålet är att ställa de ansvariga för Rysslands invasion av Ukraina till svars.

"Vi kan inte tolerera det grova överträdandet av förbudet mot våldsanvändning", säger han vid en presskonferens.

Den nya organisationen ICPA kommer att vara en integrerad del av EU:s rättsliga samarbete Eurojust och all bevisning som samlas in ska läggas i en ny databas. Eurojust ska tillhandahålla juridiskt, operativt och logistiskt stöd till organisationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons