Annons

Så mycket kostar tidig pension

Hyfsade marginaler och sugen på tidig pension? Vänta till drygt 62 åtminstone, så blir tjänstepensionen inte lika lidande.
Pension • Publicerad 7 juni 2019
Syna din pension. Arkivbild.
Syna din pension. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En och annan funderar säkerligen på att sluta arbetslivet lite tidigare än gängse pensionsålder. Långt ifrån alla har råd, men de som kan har några hållpunkter att ta sikte på.

– Det är svårt att överblicka konsekvenserna, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, som räknat på hur en tidigare pension slår mot privatekonomin.

"Tjänar" 3 000

Annons

Den allmänna pensionen är rak och överblickbar. Jobbar man inte blir det inga inbetalningar till den statliga pensionen. Tjänstepensionen är lurigare. En privatanställd tjänsteman som väntar med att gå i pension till 62 år och en månad, kan se fram emot att premierna fortsätter att ticka in fram till 65. Pension vid 61, ja då slutar pengainbetalningarna helt.

Enligt Swedbanks beräkningar tappar en privatanställd tjänsteman, med en månadslön på 40 000 kronor i månaden, därmed 5 630 kronor i månaden i total pension vid uttag från 65 om denne slutar jobba vid 61. Om samma person slutar vid 62 år och en månad blir tappet bara lite drygt hälften så stort, 2 940 kronor.

Den som tjänar 60 000 i månaden förlorar mer och då framför allt på tjänstepensionen.

På motsvarande vis fortsätter inbetalningarna till tjänstepensionen om den anställde går ner i deltid, lite olika beroende på avtal.

Kolla själv

Men beräkningarna ska tas med en nypa salt. Tjänstepensionsavtalen kan se olika ut. Beräkningarna avser de som är mellan 55 och 60 år i dag och har så kallad förmånsbaserad tjänstepension som tar sikte på en procent av slutlönen, enligt Madelén Falkenhäll.

– Det är därför bra att kontakta Pensionsmyndigheten och förvaltaren av tjänstepensionen för närmare detaljer, säger hon.

De som är yngre kommer att mötas av nya pensionsregler, bland annat högre ålder för när man får lov att ta ut den allmänna pensionen.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons