Annons

Så låter minihelikoptern på Mars

Hur låter Nasas minihelikopter när den svischar runt på Mars? Nu vet vi svaret. Rotorbladens svaga brummande har för första gången förevigats av Marsbilen Perseverance.
Rymden • Publicerad 8 maj 2021
Nasas minihelikopter svävar över Marsytan under sin fjärde flygning, den 30 april.
Nasas minihelikopter svävar över Marsytan under sin fjärde flygning, den 30 april.Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS via AP/TT

I en nästan tre minuter lång historisk video, som går att se på Youtube-sidan för den amerikanska rymdstyrelsen Nasas Jet Propulsion Laboratory, syns och hörs hur den lilla helikoptern Ingenuity svävar fram strax över markytan på den röda planeten.

Videon filmades den 30 april, under Ingenuitys fjärde flygning på Mars – och det är första gången som ljud har spelats in från en annan farkost på en främmande planet.

Annons

– Det här är en fin överraskning, säger David Mimoun, professor vid rymdinstitutet ISAE-SUPAERO i franska Toulouse, som har lett det vetenskapliga arbetet kring den mikrofon som används på Mars.

Att spela in ljud där ställer nämligen helt andra krav än på jorden. Den tunna luften gör att alla ljud blir mycket svagare på Mars, därtill gör kylan – medeltemperaturen på Marsytan är 63 minusgrader – att ljud färdas långsammare, skriver AFP.

Redan sent på fredagskvällen, svensk tid, gjorde minihelikoptern sin femte lyckade flygning. Den 1,8 kilo tunga farkosten landade på Mars i februari, tillsammans med det sexhjulade fordonet Perseverance, och ska hjälpa till att utforska planeten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons