Annons

Så klarar sig bärplockaren under älgjakten

Älgjakten är i gång i hela landet samtidigt som svampar och klart höstväder lockar många ut i skog och mark.
Bär färgglatt och och håll dig informerad, är några av tipsen för att röra dig säkert i skogen.
Natur • Publicerad 8 oktober 2022
Det är inte svårt att undvika att bli skjuten under älgjakten om man tänker till lite. Arkivbild.
Det är inte svårt att undvika att bli skjuten under älgjakten om man tänker till lite. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Den närmaste tiden är det gott om jägare ute i skog och mark som hoppas kunna skjuta någon älg eller annat lovligt byte. Samtidigt är det svampsäsong och höstdagar som lockar till skogsvistelse även för många andra friluftsintresserade.

För en del kan det kanske kännas lite osäkert att vandra runt i skogen och eventuellt bli misstagen för en älg och bli skjuten. Men oron är inte befogad.

Annons

– Risken att det blir fel är extremt liten. Men det är alltid bra att prata om det och tänka till hur man ska göra, säger Magnus Rydholm, som är kommunikationschef på Svenska jägareförbundet.

Skaffa information

För den som vill försäkra sig om en trygg skogstur är Magnus Rydholms första tips att skaffa information om var jakt pågår.

– Planerar man att gå ut i helgen kan man ringa någon i jaktlaget i det område man ska gå och fråga var jakten kommer att pågå. Om man inte vet vilket jaktlag som jagar på marken kan man kontakta markägaren som säkert vet, säger Magnus Rydholm.

För den som inte är riktigt så välplanerad finns det andra saker att vara uppmärksam på i den del av skogen man kanske råkar hamna. Dels kan det i mer besökta skogsområden finnas skyltar om att jakt pågår, dels kan det finnas andra tecken att håll utkik efter.

– Man kan titta om man ser att det står flera bilar parkerade någonstans, vilket är ett tecken på att jakt pågår i närheten. Man kan också lyssna om man hör en skällande hund för då kan det kanske vara en jakthund som är ute i skogen, säger Magnus Rydholm.

Bär färgglatt

Han säger också att det kan vara bra ställa lite frågor om man möter en jägare i skogen för att få information om var jägare står på pass till exempel.

– Det handlar om att ha en dialog och om att visa respekt för varandra.

Även om det inte är någon större likhet mellan de flesta människor och en älg kan det vara lämpligt som skogsbesökare att märka ut sig själv under jaktsäsongen för att undvika förväxling.

– Färgglada kläder är alltid bra. Det ökar synligheten, säger Magnus Rydholm.

Fakta: Älgjaktens start- och slutdatum

Norrbottens län:

1 september till 31 januari. I Kiruna kommun avslutas jakten 9 oktober ovan odlingsgränsen och 31 oktober nedan odlingsgränsen. I Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog samt Arvidsjaur avslutas jakten 13 november.

Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län:

1 september till 31 januari. Omkring månadsskiftet september–oktober görs ett uppehåll för att freda älgarna under brunsttiden.

Gävleborgs, Värmlands och Dalarnas län:

1 september till 31 januari. Vissa älgförvaltningsområden i länen påbörjar jakten den 8 oktober. De som börjar den 1 september gör uppehåll omkring månadsskiftet för älgarnas brunstperiod.

Uppsala, Västmanlands, Stockholms, Örebro, Södermanlands, Västra Götalands, Östergötlands, Kalmar, Kronobergs, Jönköpings, Hallands, Blekinges och Skånes län:

8 oktober till 31 januari.

Källa: Svensk Jakt

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons