Annons

Så här skaffar du ditt vaccinpass

Från den 1 juli kan du skaffa ett så kallat covidbevis. Så här gör du för att skaffa beviset.
Vaccinpass • Publicerad 11 juni 2021

Tanken med beviset är att du enkelt ska kunna visa om du är vaccinerad mot, har haft covid-19 eller testat negativt för sjukdomen. Till en början kommer dock beviset endast kunna visa om du är vaccinerad mot covid-19 eller inte, samt hur många doser du har tagit.

Så här gör du för att ordna ett covidbevis:

Annons

· Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen till Nationella vaccinationsregistret.

· Gå in på covidbevis.se (öppnar 1 juli). Logga in med e-legitimation. Lösningar för dem som saknar e-legitimation kommer, enligt uppgift, att finnas.

· Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. Om du har en digital brevlåda skickas det automatiskt dit. De digitala bevisen kan också skickas till din din mobil, dator eller surfplatta.

· Covidbeviset är därmed klart att användas. Men kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Till en början kommer beviset inte kunna visa om du har tillfrisknat från sjukdomen alternativt om du tagit ett negativt covid-19-test. Dessa bevis kommer att läggas till i ett senare skede. Exakt när detta kan ske, kan myndigheten för digital utveckling inte säga. Arbetet pågår för fullt.

För att få ett bevis för att man har tillfrisknat från sjukdomen kommer ett tidigare positivt covid-19-test att krävas. Ett eventuellt positivt antikroppstest kommer alltså inte att vara giltigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons