Annons

Så grejar du vaccinationsbeviset inför resan

Nu är det på gång, det digitala vaccinationsintyget som ska göra resan inom EU lite smidigare.
Till en början krävs svensk e-legitimation för att beställa det digitala intyget.
Coronaviruset • Publicerad 5 juni 2021
Med ett covidbevis i fickan ska det förhoppningsvis gå lite lättare att resa inom EU. Arkivbild.
Med ett covidbevis i fickan ska det förhoppningsvis gå lite lättare att resa inom EU. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den omhuldade fria rörligheten inom EU har det varit lite si och så med under pandemin. Men med ett gemensamt system med intyg som visar att man är vaccinerad ska det bli lättare att kunna resa inom unionen.

Covidbevis kallas intyget, som fram tills nyligen gick under namnet "gröna beviset". Strax efter midsommarhelgen, den 1 juli, räknar E-hälsomyndigheten med att kunna öppna tjänsten www.covidbevis.se, där man gör sin beställning. Dagarna före väntas nödvändiga förordningsbeslut fattas i EU-parlamentet och sedan nationellt i Sverige.

Annons

– Vi tror att det blir en ganska hög efterfrågan på covidbevisen, så vi gör olika typer av prestandatest för att det ska fungera, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef på E-hälsomyndigheten.

"Jobbar på det"

Till en början krävs svensk e-legitimation för att beställa det digitala intyget, som visar ditt namn, födelsedatum och uppgifter om vilket vaccin du fått och när. Covidbeviset skickas sedan till din digitala brevlåda.

Men även den som saknar e-legitimation ska kunna få handlingen.

– Alla människor, oavsett om man har en e-legitimation eller inte, ska kunna få ett covidbevis. Vi jobbar på det och hoppas på att ha någonting på plats den 1 juli även för den som inte har en e-legitimation, säger Ålenius.

Osäkert om länder öppnar

Senare i sommar ska covidbeviset även kunna visa om man testat negativt för covid-19 och om man haft sjukdomen och tillfrisknat.

– Det tar lite längre tid, de uppgifterna finns inte i register på samma sätt som vaccinationerna. Men vi försöker ha det färdigt så snart som möjligt och senast i mitten av augusti, säger Ålenius.

– I EU-förordningen ingår en övergångsperiod, under sex veckor efter den 1 juli ska man kunna visa upp de bevis man får i dag på negativt test, säger hon.

Värt att tänka på, är att det inte är säkert att alla dörrar i Europa öppnas på vid gavel bara för att man kommer viftandes med ett covidbevis. Varje medlemsland bestämmer på egen hand vad som gäller vid inresa, så det är säkrast att kolla vad som gäller innan man ger sig av.

Fakta: Vaccinationsregister och intyg

Landets regioner rapporterar löpande in alla genomförda covid-vaccinationer till Nationella vaccinationsregistret på Folkhälsomyndigheten.

Genom att beställa ett vaccinationsbevis från E-hälsomyndighetens tjänst covidbevis får man ta del av sina vaccinationsuppgifter.

Covidbeviset kostar inget för den som beställer det.

Senare i sommar ska intyget även kunna visa om man testat negativt för covid-19 och om man haft sjukdomen och tillfrisknat.

Covidbeviset är ett samarbetsprojekt mellan E-hälsomyndigheten, Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för digital förvaltning och tas fram på uppdrag av regeringen.

Källa: E-hälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons