Annons

Så blir Livrustkammarens nygamla utställning

Kultur • Publicerad 3 juni 2019
Förhandstitt på nya Livrustkammaren: Sofia Magdalenas bröllopsklänning och kronprins Gustav III:s brudgumsdräkt. Utställningen inte färdigställd vid fototillfället. Pressbild.Foto: Livrustkammaren

Efter drygt ett års ombyggnad öppnar Livrustkammaren återigen sin permanenta utställning i källarvalven under Kungliga slottet i Stockholm. Utställningen har uppdaterats med flera föremål som tidigare visats tillfälligt, men nu kommer att ingå permanent, samtidigt som museet moderniserats på flera sätt.

"Efter 40 år med i princip samma utställning är det dags att uppdatera den kungliga historien. Ny forskning och kunskap de senaste decennierna gör att det finns mycket nytt att lyfta fram och berätta", säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren, i ett pressmeddelande.

Annons

Museet kommer att lyfta fram perioden från 1800-talet till nutid ännu tydligare och den kungliga historien sätts in i ett internationellt perspektiv. De klassiska föremålen som Gustav II Adolfs häst Streiff och Gustav III:s maskeraddräkt kommer att finnas kvar, men får sällskap av bland annat drottning Kristinas kröningsmantel och en klänning från prinsessan Sibylla.

Livrustkammaren öppnar på nytt den 17 juni.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons