Annons

S öppnar för unga i fängelse

Socialdemokraterna öppnar för att grovt kriminella ungdomar ska kunna hanteras av Kriminalvården.
– Innehållet är det centrala, inte vad det står på skylten, säger Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson.
Politik • Publicerad 10 maj 2023
Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.
Ardalan Shekarabi (S). Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Regeringen och SD vill inrätta särskilda ungdomsfängelser. Socialdemokraterna har tidigare inte talat i de termerna, till exempel var den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) tydlig med att han inte tyckte att 15-åringar ska sättas på Kumla.

Men efter den senaste tidens rymningar från Sis-hem vill S betona att partiet inte motsätter sig att unga grovt kriminella ska kunna tas om hand av Kriminalvården.

Annons

– Det viktiga är inte om det står Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården på verksamheten. Utan det viktiga är hur man sköter uppdraget, säger Ardalan Shekarabi.

– För vår del är innehållet och kvalitén det viktiga. Hur verksamheten och bemanningen ser ut och vilken utbildningsnivå personalen har.

Han anser att de Sis-hem som kommer att säkerhetsklassas på den högsta nivån "i princip" är det som regeringen efterfrågar när den talar om att inrätta ungdomsfängelser.

– Risken är att regeringen är så fokuserade på Tidöavtalet och de olika förslag som är inbyggda där att man tappar perspektivet på att här och nu utveckla verksamheten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons