Annons
Socialdemokraterna och vänsterpartiet föreslår mer pengar till kulturen och fri entré till länsmuseet. De vill prova nya grepp, som att avskaffa entrén till länsmuseet mot en kompensation på 700 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 4 september 2006

Det är akut kris för kulturinstitutionerna, menar partierna. Nerläggning av aktiviteter hotar liksom uppsägningar.

- Efter år av besparingar vill vi i socialdemokraterna och vänstern ha ett ökat ekonomiskt stöd för att stabilisera läget. Vi vill satsa fem miljoner per år under fyra år. Plus en indexuppräkning. Det behövs betydligt mer än den miljon kronor per år som den borgerliga majoriteten i landstingsfullmäktige beslutat om.

Annons

Det säger Bertil Dahl, (v), kommunalråd i Kalmar och styrelseledamot i regionförbundet och Gert Wollinger, (s), så kallad kulturrapportör till Regionförbundets styrelse och med norra länet som sitt ansvar.

- Pengarna ska tas från landstingets kulturbidrag och de statliga kulturbidragen. Samtidigt uppmanas länets kommuner att värna kulturen och att i praktisk handling göra det genom ökade anslag för att skolor och andra ska kunna ta del av kulturen.

De ovan nämna 700 000 kronorna ska delvis tas från kultursatsningen på fem miljoner, delvis från annat håll.

Satsningen ska göras mot bakgrund av den lyckade satsningen i storstäderna där entréavgiften slopats till stora statliga muséer vilket lett till mångdubbelt fler besökare. Helt nya grupper av besökare har nåtts.

I korthet vill s och v

l Förstärka budgeten för samtliga länsinstitutioner, museum, teater, musik och konst. Det är nödvändigt för regionens utveckling.

l Öka användningen av kultur i rehabiliteringen av långtidssjukskrivna.

l Införa fri entré på länsmuseet.

l Satsning på Virserums Konsthall tack vare dess nya djärva grepp, som utställningen Hata Sydkraft och Telia", som ju snabbt ändrades till älska desamma, för att gynna tillväxt och regional balans.

l Utöka stödet till hembygdsrörelsens verksamheter.

Annons

l Stärka satsningen på mångfald och ökat internationellt samarbete.

På längre sikt vill partierna bland annat skapa för att en tankesmedja för kulturinsatser. Här ska offentliga institutioner, företrädare för näringsliv och organisationer hitta nya vägar att göra regionen mer attraktiv.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons