Annons

Här är Malmös nya styre

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.
Så ser Malmös politiska styre ut de kommande fyra åren – trots att de rödgröna partierna egentligen fick egen majoritet i staden.
Politik • Publicerad 6 oktober 2022
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Roko Kursar (L) från partierna som ska styra Malmö.
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Roko Kursar (L) från partierna som ska styra Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Roko Kursar (L) håller gemensam presskonferens i stadshuset i Malmö på torsdagen för att presentera det nya styret.
Stefana Hoti (MP), Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), och Roko Kursar (L) håller gemensam presskonferens i stadshuset i Malmö på torsdagen för att presentera det nya styret.Foto: Johan Nilsson/TT

– Ett mycket stabilt styre i en turbulent omvärld, säger kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) under en pågående presskonferens.

Efter att Liberalernas medlemmar under onsdagskvällen röstade för att – återigen – samarbeta med Socialdemokraterna, precis som under den gångna mandatperioden, står det nu klart hur Malmö ska styras kommande mandatperiod.

"Redo att enas"

Annons

S och L har vanan inne från de gångna fyra åren. Nytt är däremot att Miljöpartiet ingår i styret fram till 2026.

– Äntligen. Det är det här vi har pratat om de senaste fyra åren, säger Stefana Hoti (MP) till TT.

Tillsammans har de tre partierna 27 av totalt 61 mandat – ett minoritetsstyre. Det är dock starkare än det S- och L-styre som gällt i Malmö de senaste fyra åren.

L hade även fått erbjudande om att bilda borgerlig opposition med Moderaterna och Centerpartiet. Det förslaget ställde sig dock bara 14 av deltagarna på L:s medlemsmöte bakom, mot 41 som röstade för ett styre med S och MP.

– Vi i våra tre partier är redo att enas för att skapa stabilitet, säger Roko Kursar (L).

TT: I stora delar av övriga landet går L till höger – varför gör ni så här i Malmö?

– Det råder vitt skilda förutsättningar i våra 290 kommuner oberoende av varandra och för den delen hur det ser ut på riksnivå, säker Kursar och tillägger:

– Vi har varit tydliga med att vi inte förhandlar med SD och V.

Stänger inte dörren

Egentligen fick Malmös rödgröna partier, S, V och MP, tillsammans egen majoritet i valet – 33 av 61 mandat. Men förhandlingarna med Vänsterpartiet har inte nått fram till samarbete, mycket på grund av en föreslagen skattehöjning som V vill se.

Men en skattehöjning låter sig inte göras just nu – trots kris både nationellt och internationellt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT.

Annons

– Vi har inte stängt dörren för en skattehöjning under mandatperioden om så krävs. Det vi stänger dörren för är en årlig skattehöjning av just den platta kommunalskatten. Vi ser att det skulle riskera slå undan benen för enskilda Malmöbor – kanske inte en gång men om det är återkommande, säger hon till TT och fortsätter:

– Plus att det långsiktigt inte håller att finansiera välfärden så.

Fördelningen av kommunalrådsposter mellan partierna presenterades under presskonferensen – varav sex poster går till S. L och MP får vardera två poster. Förhandlingar om en budget är enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh inledda.

– Vi har påbörjat dem och hade inte presenterat ett styre idag om vi inte hade sett att vi kan sy ihop det här på ett bra sätt. Vi kommer snart tillbaka med en fullödig budget, säger hon till TT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons