Annons

Ryssland vill sprida "bisarra påståendet" i FN

Omvärlden förfasas och fördömer händelserna i ukrainska Butja. Ryssland nekar till all inblandning i hemskheterna och begär i stället ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen.
– De kommer att säga något som är lika förljuget som det de redan sagt, säger folkrättsexpert Ove Bring.
Ukraina (TT) • Publicerad 4 april 2022
En kvinna i Butja står vid en grav utanför ett bostadshus där en man, som enligt lokalbor dödades av ryska styrkor, ligger eftersom det var omöjligt att ta honom till kyrkogården.
En kvinna i Butja står vid en grav utanför ett bostadshus där en man, som enligt lokalbor dödades av ryska styrkor, ligger eftersom det var omöjligt att ta honom till kyrkogården.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Sedan Ukraina återtog kontrollen över staden Butja, nordväst om Kiev, har fruktansvärda vittnesmål och bilder från staden kablats ut över världen. Civila som dödats har blivit liggande på gatan, massgravar grävs och människor har har hittats ihjälskjutna med händerna bakbundna.

Ryssland förnekar alla anklagelser om krigsförbrytelser och påstår i stället att Ukraina iscensatt bilderna. Under måndagen begärde Ryssland ett möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av situationen i staden.

Annons

– Jag tror att de kommer ge en version av händelserna i Butja av typen de redan sagt, det vill säga det bisarra påståendet att de här döda kropparna är ukrainska skådespelare som lurar västerländska medier, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt.

– De kommer att säga något som är lika förljuget som det som de redan sagt.

FN har ännu inte gett något besked om mötet kommer att beviljas.

Varför begär Ryssland det här mötet?

– Ryssland har kommit illa ut i PR-synpunkt och i massmedial synpunkt, vad gäller omvärlden. I Ryssland går det att säga vad som helst och befolkningen tror på det till stor del, men de behöver göra något beträffande opinionen i resten av världen, i västvärlden.

Anna Hansson/TT

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons