Annons

Ryssland: Meta in på terrorlistan

Ryssland har beslutat att föra upp Facebooks och Instragrams ägarbolag Meta på sin lista över "terror- och extremistorganisationer".
Ryssland • Publicerad 11 oktober 2022
Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta har förts upp på Rysslands lista över "terror- och extremistorganisationer". Arkivbild.
Facebooks och Instagrams ägarbolag Meta har förts upp på Rysslands lista över "terror- och extremistorganisationer". Arkivbild.Foto: Richard Drew/AP/TT

Listan sammanställs av den Ryska federationens finansiella övervakningskommitté, Rosfinmonitoring.

Redan i mars i år förbjöds både Instagram och Facebook i Ryssland efter att en domstol i landet klassat plattformarna som "extremistiska" och innehöll "russofobi".

Annons

Ändå har många ryssar sedan dess haft tillgång till plattformarna via VPN-anslutning, vilket i korthet innebär att man ansluter sin internettrafik via en krypterad tunnel som ingen kan se in.

Tisdagens besked innebär därför enligt den framstående ryske människorättsadvokaten Pavel Tjikov "inget nytt i sak", men är en påminnelse om risken att använda Facebook och Instagram i Ryssland.

Särskilt fotoplattformen Instagram är populär i Ryssland och Tjikov påpekar att ryska företag som annonserar där – och hos Facebook – kan anklagas för att vara "extremister".

Rosfinmonitorings besked på tisdagen placerar Meta på samma lista som exempelvis talibanerna i Afghanistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons