Annons

Ryssland förbereder ny månexpedition

Ryssland • Publicerad 7 augusti 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Under måndagen meddelade den ryska rymdmyndigheten att man planerar att skjuta upp en månlandare senare i veckan efter upprepade förseningar.

Det blir Rysslands första expedition till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.

Annons

Enligt rymdmyndigheten har en Soyuz-farkost monterats vid rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern. Uppskjutningen är planerad till tidigt på fredagsmorgonen.

Tanken är att månlandaren Luna-25 ska landa på månens sydpol.

Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde sitt storskaliga invasionskrig mot Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att de avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons