Annons

Ryssland döms för bristande Navalnyj-utredning

Europadomstolen dömer Ryssland för att inte ha utrett förgiftningen av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj 2020 ordentligt.
Samtidigt har en domstol i Moskva fastställt datumet för en ny rättegång mot Navalnyj.
Frankrike • Publicerad 6 juni 2023
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj på en tv-skärm där han deltar i en domstolsförhandling på distans. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland har inte gjort en tillräcklig utredning av förgiftningen av Navalnyj, som enligt västländer var ett mordförsök. Landet har misslyckats med att "undersöka påståendena om ett möjligt politiskt motiv för mordförsöket, liksom eventuell inblandning av statliga agenter", enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter, som har sitt säte i Strasbourg.

Ryssland har brutit mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och vägrat att inleda rättsåtgärder efter förgiftningen, enligt det enhälliga domstolsbeslutet.

Annons

På tisdagen kom också beskedet att en domstol i Moskva efter en preliminär förhandling bakom stängda dörrar fastställt datumet för en ny rättegång mot den fängslade ryske oppositionsledaren, där han riskerar att dömas till ytterligare tiotals år i fängelse. Rättegången ska inledas den 19 juni.

Enligt Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj kommer rättegången att hållas i den högsäkerhetsanstalt där han sitter fängslad.

Navalnyj ses av sina anhängare som en potentiell politisk rival till president Vladimir Putin. 2020 insjuknade han på ett flyg från Sibirien och fördes till Tyskland där han efter en tid i koma tillfrisknade. Dock fängslades han när han kom tillbaka till Moskva och har suttit fängslad sedan dess.

Europadomstolen konstaterar att tester utförda i Tyskland visade "definitiva bevis" på att han förgiftats med nervgiftet novitjok.

Ryssland döms att betala 40 000 euro, cirka 460 000 kronor, i skadestånd till Navalnyj.

Rättad: En tidigare version av texten förekom en felaktig formulering om vilken konvention som Ryssland brutit mot.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons