Annons

Ryssland bojkottar FN-möte med EU

Ryssland bojkottar onsdagens möte mellan FN:s säkerhetsråd och EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp), uppger diplomatkällor för nyhetsbyrån AFP.
FN • Publicerad 4 maj 2022
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia kommer inte att delta i säkerhetsrådets möte under onsdagen. Arkivbild.
Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia kommer inte att delta i säkerhetsrådets möte under onsdagen. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

En rysk diplomat som vill vara anonym säger att orsaken till bojkotten är situationen i Ukraina. Det är första gången sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari som Ryssland vägrar delta i ett säkerhetsrådsmöte, uppger en diplomat som representerar ett västland.

Vanligtvis håller FN:s säkerhetsråd årligen ett informellt möte med Kusp, men på grund av pandemin har det inte varit något sammanträde sedan 2019. När man åter samlas på onsdagen väntas samtal och diskussioner om samarbetet mellan FN och EU i länder där båda organisationerna genomför insatser.

Annons

Ryssland är en av fem permanenta medlemmar i säkerhetsrådet och har vetorätt, men efter invasionen av Ukraina har landet uteslutits från flera FN-organ, däribland FN:s människorättsråd.

– Ryssland är isolerade i säkerhetsrådet och varje gång vi diskuterar något som berör Ryssland så är de på defensiven. Vi kommer att fortsätta att hålla dem där tills de slutar sitt brutala anfall mot det ukrainska folket, säger USA:s FN-amabassadör Linda Thomas-Greenfield.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons