Annons

Ryska soldater anklagas för övergrepp i Mali

I byn Moura i Mali har massövergrepp begåtts, enligt det franska utrikesdepartementet som anklagar ryska legosoldatgruppen Wagner för att ha dödat civila.
Mali • Publicerad 5 april 2022
Ryska soldater anklagas för övergrepp i byn Moura i Mali.
Ryska soldater anklagas för övergrepp i byn Moura i Mali.Foto: Johan Hallnäs

"Frankrike är djupt oroat över informationen om massövergrepp i byn Moura, utfört av delar av Malis beväpnade styrkor tillsammans med ryska legosoldater från Wagnergruppen, som sägs ligga bakom hundratals civila dödsfall", skriver franska utrikesdepartementet.

Enligt Malis armé har över 200 personer "oskadliggjorts" i byn Moura i förra veckan efter en räd mot vad armén kallar för terroristterritorium.

Annons

Beskedet kom samtidigt som vittnesmål från byn uppgav att flera civila dödats av de maliska och ryska styrkorna. Operationen mot byn, som ligger i centrala Mali, ska ha pågått i sex dagar.

"Kampen mot terrorgrupper som verkar i Sahel kan inte på något sätt rättfärdiga brott mot mänskliga rättigheter", skriver det franska departementet, och påpekar att våld riktat mot civila enbart kommer att stärka terrorgruppernas inflytande.

Även EU har uttryckt oro över rapporter om att en massaker ägt rum i Moura.

Frankrike riktar sig i uttalandet till offrens familj för att beklaga sorgen och begär att händelserna ska undersökas nationellt och internationellt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons