Annons

Ryska läkare igen: Navalnyj förgiftades inte

Ryssland • Publicerad 6 november 2020
Aleksej Navalnyj poserar med sin familj på en bild som publicerades på hans Instagramkonto den 6 oktober.
Aleksej Navalnyj poserar med sin familj på en bild som publicerades på hans Instagramkonto den 6 oktober.Foto: Navalnyjs Instagram/TT

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj förgiftades inte – utan drabbades av ämnesomsättningsproblem. Det hävdar ryska företrädare på nytt trots att tyska, franska och svenska experter samt organisationen OPCW slagit fast att oppositionspolitikern utsattes för det sovjetiska nervgiftet novitjok.

Det var i augusti som Navalnyj insjuknade på ett flyg på väg till Sibirien och han fördes senare till Tyskland för vård.

Annons

Putinkritikern har sedan dess lämnat sjukhuset och har sagt att han är övertygad om att den ryske presidenten är personligt ansvarig för förgiftningen. Kreml har i sin tur tillbakavisat alla anklagelser och internationella expertutlåtanden.

Ryska läkare som vårdade Navalnyj innan Berlin har tidigare hävdat att de är övertygade om att han inte blev förgiftad. Nu kommer deras slutgiltiga diagnos: Han drabbades av en ämnesomsättningssjukdom och pankreatit, meddelar sibiriska företrädare i det ryska inrikesdepartementet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons