Annons

Ryska frågor om försvarsutgifter till Linde

Situationen i Syrien, bilateralt samarbete och Raul Wallenberg. Det är några av de ämnen utrikesminister Ann Linde och ryske kollegan Sergej Lavrov hann diskutera under ett tre timmar långt möte i Moskva.
Ryssland • Publicerad 4 februari 2020
Flera meningsskiljaktigheter, men också "konstruktiv stämning", sammanfattar utrikesminister Ann Lindes tisdagens möte med ryske kollegan Sergej Lavrov.
Flera meningsskiljaktigheter, men också "konstruktiv stämning", sammanfattar utrikesminister Ann Lindes tisdagens möte med ryske kollegan Sergej Lavrov.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Inför utrikesministrarnas möte sade Lavrov att relationerna till Sverige "har varit bättre", men Linde beskriver diskussionerna med den ryske kollegan som konstruktiva. Under tre timmar hann en rad internationella frågor avhandlas, däribland läget i Syrien, utvecklingen i Gulfen, Iran och kärnenergiavtalet samt den ryska annekteringen av Krim.

– Sedan diskuterade vi regionala samarbetsfrågor i Arktis och Barentsregionen. Arktis har blivit föremål för ett ökat säkerhetspolitiskt intresse men från Sveriges sida är det viktigt att spänningsnivån är låg. Vårt huvudfokus ligger på klimatfrågan och folkligt utbyte, säger Linde till TT.

Rysk upprustning

Annons

Regional säkerhetspolitik kom också upp under Lindes och Lavrovs gemensamma presskonferens.

– Försvarsberedningens analys, som regeringen ställer upp på, är att säkerhetsläget i vår region har blivit sämre och att det bland annat beror på rysk upprustning. Det talade vi öppet om, liksom hur viktigt det är med förtroendefulla relationer. Självklart tycker Ryssland inte om att bli utpekat på det viset och det sade Lavrov också på presskonferensen, säger Linde.

– Sedan tog jag också upp den feministiska utrikespolitiken, som kanske inte får samma gehör där som här men i alla fall inte blir bortskrattad.

Även den olösta gåtan kring svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som påstås ha avlidit i sovjetiskt fängelse 1947, diskuterades av utrikesministrarna.

– Svenska forskare anser inte att alla dokument har kommit fram. Lavrov lovade att vara behjälplig med detta, säger Linde.

Besökte mordplats

Utöver mötet med Lavrov har Linde även hunnit besöka den plats där Kremlkritikern Boris Nemtsov sköts till döds en februaridag för fem år sedan.

– Precis nu har jag lagt ned blommor på mordplatsen. Han var en ledande oppositionspolitiker som jag kände och hade genomfört demokratiseminarium tillsammans med. Hans vänner kom fram och kramade mig och sade att det är viktigt att omvärlden inte glömmer bort honom. Det var känslosamt.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons