Annons

Rysk nyhetsbyrå: Svensk ställs inför rätta

En svensk man åtalas i den ryskockuperade regionen Donetsk i östra Ukraina, uppger den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.
Ukraina • Publicerad 1 augusti 2022
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.
Den svenska mannen påstås ha stridit med ukrainska soldater i försvaret av stålverket Azovstal, enligt den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Mannen ska ha deltagit på den ukrainska sidan i slaget om stålverket Azovstal i Mariupol.

"Vi har sådana uppgifter om en frihetsberövad svensk medborgare och arbetar för att få klarhet i dessa. De rådande omständigheterna i Ukraina försvårar detta arbete", skriver svenska UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Annons

"I nuläget väljer vi att inte gå in på närmare uppgifter än så här."

De ryskstödda så kallade myndigheterna i Donetsk anklagar mannen för att ha stridit som legosoldat. Förutom svensken ställs en kroat och tre britter inför rätta, enligt Tass, vilket Expressen var först att berätta om.

Nyhetsbyrån rapporterade i början av juli att mannen tillfångatagits. De sista ukrainska försvararna gav upp striden om Azovstal omkring den 20 maj.

Två brittiska och en marockansk medborgare har tidigare dömts till döden på samma anklagelsepunkt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons