Annons

Rysk journalist överfallen i Tjetjenien

Ryssland • Publicerad 4 juli 2023
Journalisten Jelena Milasjina omgiven av dåvarande amerikanska presidenthustrun Michelle Obama och utrikesministern John Kerry, i samband med att hon fick pris i Washington för sin rapportering 2013. Arkivbild
Journalisten Jelena Milasjina omgiven av dåvarande amerikanska presidenthustrun Michelle Obama och utrikesministern John Kerry, i samband med att hon fick pris i Washington för sin rapportering 2013. ArkivbildFoto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT
Journalisten Jelena Milasjina på sjukhuset efter attacken, där angriparna bland annat sprutade grön färg över henne.
Journalisten Jelena Milasjina på sjukhuset efter attacken, där angriparna bland annat sprutade grön färg över henne.Foto: Novaja Gazeta/AP/TT

Den ryska undersökande journalisten Jelena Milasjina har överfallits och misshandlats grovt i den ryska republiken Tjetjenien. Advokaten Aleksander Nemov utsattes också för misshandel. De har båda förts till sjukhus.

De två kom på tisdagen till Tjetjenien för att bevaka rättegången mot en regimkritiker. Strax utanför flygplatsen stoppades deras bil av maskerade angripare som överföll dem med påkar och även förstörde deras utrustning.

Annons

Milasjinas arbetsgivare, den oberoende ryska tidningen Novaja Gazeta, uppger att hon fick skallskador och flera fingrar brutna. Nemov fick ett djupt skärsår i benet.

Milasjina har länge rapporterat om brott mot de mänskliga rättigheterna i Tjetjenien, och har utsatts för hot och tidigare attacker. 2020 misshandlades hon av en grupp människor i en hotellobby och förra året lämnade hon tillfälligt Ryssland efter att ha hotats av tjetjenska myndigheter.

Hon belönades 2013 av det amerikanska utrikesdepartementet för sin rapportering.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons