Annons

Rysk hämnd utlovas – explosioner i Ukraina

Moskva utlovar hämnd efter att ukrainska "havsdrönare" slagit till mot två ryska fartyg inom loppet av 24 timmar.
Runt om i Ukraina ljöd flyglarmen på lördagen.
Ukraina • Publicerad 5 augusti 2023
Satellitbild som ska visa det skadade fartyget Olenegorskyj Gornjak i hamnen i Novorossijsk i södra Ryssland i fredags.
Satellitbild som ska visa det skadade fartyget Olenegorskyj Gornjak i hamnen i Novorossijsk i södra Ryssland i fredags.Foto: Planet Labs PBC/AP/TT

Moskva fördömer i starka ordalag det vad man kallar en ukrainsk "terroristattack" mot ett civilt fartyg i Kertjsundet, mellan Krimhalvön och Ryssland i fredags, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova.

"Sådana barbariska handlingar kan inte rättfärdigas, de kommer inte att bli obesvarade och deras upphovsmän och förövare kommer oundvikligen att straffas", skriver hon på Telegram.

Kinzhal-robotar avfyrades

Annons

Fördömandet hann knappt delges innan det rapporterades uppgifter om flyglarm över hela Ukraina på lördagen.

Det ukrainska luftvapnet uppgav på Telegram att Ryssland avfyrade sina Kinzhal-robotar mot Ukraina. Dessa ska enligt flygvapnet ha avfyrats från den ryska regionen Tambov – men också från Belarus, rapporterar CNN.

"Just nu pågår robotattacker i regionerna Kiev, Vinnytsia, Zjytomyr, Tjerkasy. Men larmet går över hela Ukraina", skrev en av president Volodymyr Zelenskyjs talespersoner på X, tidigare känt som Twitter, enligt Skynews.

Attacker har också rapporterats i Zaporizjzja.

Två havsdrönaranfall

Det var sent på fredagskvällen som ett ryskt tankfartyg skadades i en ukrainsk drönarattack i Kertjsundet, enligt ryska uppgifter.

Ukraina har inte officiellt tagit på sig ansvaret för attacken, men en källa inom säkerhetstjänsten bekräftade attacken för AFP under lördagen.

– Under natten sprängde den ukrainska säkerhetstjänsten en stor oljetanker från ryska federationen som transporterade bränsle till ryska trupper, sade källan.

Tidigare under fredagen sade sig Ukraina också ha slagit ut ett annat stort fartyg från den ryska Svartahavsflottan i Kertjsundet. Ryssland påstod då att man hade avvärjt angreppet.

Antalet attacker i Svarta havet har ökat från båda sidor sedan Ryssland förra månaden fattade beslut om att inte förlänga spannmålsavtalet med Ukraina.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons