Annons

Rysk drönarpilot frikänns i Norge – överklagas

En rysk-brittisk man frikänns i en norsk tingsrätt efter att ha åtalats för att ha flugit en drönare på Svalbard i augusti och september.
Norge • Publicerad 7 december 2022
Den frikända mannens advokat anser att Norges sanktioner mot Ryssland inte kan ha konsekvenser för fritidsdrönare. Arkivbild.
Den frikända mannens advokat anser att Norges sanktioner mot Ryssland inte kan ha konsekvenser för fritidsdrönare. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

Den 47-åriga mannen har erkänt att han flugit drönare under en seglats i somras. Åklagaren anser att det är förbjudet för ryska medborgare att flyga drönare i Norge med anledning av landets sanktioner mot Ryssland.

Men tingsrätten anser att det är en för bred tolkning av sanktionsbestämmelserna – och att de inte bör omfatta små hobbydrönare.

Annons

– Detta är sunt förnuft och i enlighet med EU-rättens sanktionsregler. De övriga domarna måste upphävas då de bygger på en felaktig rättsförståelse. Det är inte straffbart för vare sig britter eller ryssar att flyga fritidsdrönare i Norge, säger mannens advokat John Christian Elden.

Ett tiotal ryska medborgare har på senaste tiden gripits i Norge misstänkta för brott vid drönarflygningar. I slutet av november dömdes två män vid olika tillfällen till korta fängelsestraff.

Den rysk-brittiske mannen har hävdat att han inte visste om förbudet, vilket även åklagaren tror på. Trots det anser inte åklagaren att mannen ska frikännas – och överklagar därmed beslutet.

47-årigen är en förmögen affärsman och son till en före detta järnvägsmagnat i Ryssland som är nära anknuten till landets president Vladimir Putin.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons