Annons

Rysk attack i östra Ukraina – minst åtta döda

Minst åtta personer har dödats och 13 har skadats i en rysk robotattack i Donetsk i östra Ukraina.
Ukraina • Publicerad 8 juli 2023
Räddningstjänsten arbetar efter att ryska robotar slagit ned i Lyman i östra Ukraina.
Räddningstjänsten arbetar efter att ryska robotar slagit ned i Lyman i östra Ukraina.Foto: Ukrainska räddningstjänsten/AP/TT

Det var vid 10-tiden på förmiddagen som ryska robotar slog ned i staden Lyman i Donetskregionen.

Ett bostadshus, ett annex till ett tryckeri och flera bilar började brinna i samband med attacken, skriver Ukrainas inrikesdepartement på sociala medier. Hittills har det rapporterats om åtta döda och 13 skadade.

Annons

Lyman är en viktig knutpunkt för järnvägstrafiken i regionen och var under en period förra året under rysk kontroll. Det ukrainska försvaret uppger i sin dagliga uppdatering att de har slagit tillbaka mot ryska styrkor som försökt attackera i närheten av staden, skriver NTB.

500 dagar av krig

Lördagen markerar också att 500 dagar passerat sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Minst 9 000 civila har dödats i kriget, varav 500 är barn, enligt FN:s människorättsorgan i Ukraina (HMMRU).

– I dag passerar vi ännu en grym milstolpe i kriget som fortsätter att ha en fruktansvärd påverkan på Ukrainas civila, säger Noel Calhoun, chef för HRMMU.

Zelenskyj på Ormön

För att uppmärksamma den 500:e dagen har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökt Ormön i Svarta havet – en ö som har blivit en symbol för det ukrainska motståndet.

– I dag befinner vi oss på Ormön, som aldrig kommer att erövras av ockupanterna. Det gäller även övriga Ukraina, då vi är ett land som består av modiga människor, säger den ukrainske presidenten i ett videoklipp som spridits på sociala medier.

Ormön ockuperades i krigets början av Ryssland, men de ryska styrkorna gav sig därefter av efter att ha utsatts för intensiva robot- och artilleribeskjutningar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons