Annons

Danskt och isländskt ja till Sverige i Nato

Danmark/Island • Publicerad 7 juni 2022
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Arkivbild.
Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

En historisk dag för dansk utrikespolitik. Det säger utrikesminister Jeppe Kofod (S) om tisdagens omröstning i folketinget som gav ett enhälligt ja för att Sverige och Finland ska få gå med i Nato.

Ett ja för medlemskap kom under dagen även från Island, där alltinget med "överväldigande majoritet" antagit en resolution för att låta Sverige och Finland bli Natomedlemmar. Det skriver utrikesminister Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir på Twitter.

Annons

"Det är bra för såväl Nato som säkerheten här hemma. Jag är glad för att ett enigt folketing i dag har ställt sig bakom Finland och Sverige och deras önskan om att gå med i Nato", säger Jeppe Kofod i ett skriftligt uttalande.

Den danska regeringen har redan sedan tidigare slagit fast att landet stödjer de nordiska ländernas ansökningar till försvarsalliansen, men formellt krävs det att varje Natolands parlament ger sitt godkännande.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons