Annons

Rubrik saknas

Nyheter • Publicerad 22 januari 2003
FOTO: PER HAMMENVIK
FOTO: PER HAMMENVIKFoto: 

DU GAMLA, DU FRIA. 18-åriga Susanna Wictorson har ett uppdrag. Varje gång IK Oskarshamn ska spela hemmamatch är hon på plats.

Ni förstår, på varenda svensk hockeymatch spelas eller sjungs alltid nationalsången innan nedsläpp.

Annons

I Oskarshamns ishall är det Susanna Wictorson som står för tonerna. Och hon har så gjort ett sisådär 50-tal gånger.

- Jag har blivit lite av en kändis. Ibland händer det att jag får kommentarer på stan, fnittrar hon.

Det hela började för nästan tre år sedan. Susannas pappa var matchvärd och ville att hans dotter skulle sjunga lite. Det rullade på då hennes sångpedagog och ordinarie nationalsångerska, på musikskolan blev sjuk. Susanna fick hoppa in i stället och sedan två år tillbaka är det hon som alla åskådare tar av sig mössorna för innan match.

Hur förbereder du dig inför varje sånginsats?

- Först sjunger jag igenom sången hemma. Sedan nynnar jag den en gång när jag väntar i utvisningsbåset samtidigt som jag dricker vatten.

Du har aldrig kört en annorlunda version av nationalsången?

- Jag sjunger alltid första versen och tycker att den ska sjungas på ett strikt vis.

Susanna Wictorson är intresserad av hockey och även om hon ställer upp ideellt undanhåller hon inte att hennes jobb ger vissa förmåner. Mer än bara gratis entré.

- På senare tid har jag börjat få gratis hamburgare i kiosken och för ett tag sedan gav föreningen mig en egen funktionärsjacka, fnittrar hon vidare och avslöjar att hon gärna fortsätter ännu en säsong.

Wilhelm Askebring
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons