Annons

Rohani avfärdar "Trumpavtal" om kärnenergi

Irans president Hassan Rohani avfärdar ett förslag om ett nytt "Trumpavtal" i stället för kärnenergiavtalet JCPOA.
I ett tv-sänt tal uppmanar han USA att återvända till kärnenergiavtalet från 2015.
Iran • Publicerad 15 januari 2020
En tv-bild från en anläggning för anrikning av uran i Natanz i Iran.
En tv-bild från en anläggning för anrikning av uran i Natanz i Iran.Foto: IRIB/AP/TT

President Rohani säger att Iran kan backa när det gäller de olika stegen för att minska sina åtaganden i överenskommelsen från 2015, men att han inte är intresserad av ett nytt "Trumpavtal".

USA lämnade kärnenergiavtalet med Iran efter ett beslut från USA:s president Donald Trump 2018.

Annons

I sitt tal riktar president Rohani även kritik mot de tre europeiska länderna i avtalet som i går inledde en formell process för att lösa meningsskiljaktigheter mellan parterna. Enligt Rohani har de inte levt upp till sina åtaganden.

Iran har vägrat att förhandla om ett nytt avtal med USA medan sanktioner gäller.

Även utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger att det inte pågår några direkta förhandlingar om ett kärnenergiavtal med USA.

– Vi hade ett USA-avtal och USA bröt det. Om vi har ett avtal med Trump, hur länge kommer det att hålla? Tio månader till? säger han vid en säkerhetskonferens i New Delhi i Indien.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uppmanade i går Donald Trump att ersätta kärnenergiavtalet med Iran med ett "Trumpavtal" för att säkra att Iran inte utvecklar kärnvapen. Trump har ställt sig positiv till Johnsons förslag.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons