Annons

Zelenskyj: En femtedel fortfarande ockuperat

"En yta större än alla Benelux-länderna tillsammans" är fortfarande ockuperad av Ryssland. Det innebär ungefär en femtedel av hela Ukraina, säger president Volodymyr Zelenskyj.
Den viktiga staden Sievjerodonetsk är nu allt närmare att falla.
Ukraina • Publicerad 2 juni 2022
En kvinna går förbi byggnader som anfallits i Slovjansk, nära Kramatorsk i östra Ukraina, på onsdagen.
En kvinna går förbi byggnader som anfallits i Slovjansk, nära Kramatorsk i östra Ukraina, på onsdagen.Foto: Andrij Andrijenko/AP/TT

Sedan storinvasionen den 24 februari har ukrainska styrkor jagat bort ockupanterna från många samhällen, säger Zelenskyj i ett videotal till Luxemburgs parlament.

– Ryska styrkor gick in i 3 620 orter i Ukraina. 1 017 av dem har redan blivit fria. Och ytterligare 2 603 ska bli det, förklarar presidenten.

Annons

– I dag är ungefär 20 procent av vårt land under ockupanternas kontroll. Nästan 125 000 kvadratkilometer – en mycket större yta större än alla Benelux-länderna tillsammans.

Han syftar då uppenbarligen både på områden som tagits sedan det ursprungliga krigets början 2014 och regioner som erövrats i år.

Kämpar till slutet

Just nu ligger fokus på Sievjerodonetsk, en industristad som kan avgöra om Ryssland lyckas få kontroll över hela regionen Donbass.

"Gatustriderna fortsätter", skriver Serhij Hajdaj, guvernör i Luhansk, på meddelandetjänsten Telegram. "Vi kommer att kämpa för Sievjerodonetsk till slutet".

Det brittiska försvarsdepartementet beskriver det i sin dagliga uppdatering som att "det mesta av Sievjerodonetsk" erövrats av Ryssland. Men departementet påpekar att en huvudväg in i området fortfarande verkar hållas av Ukraina.

Talade med general

Donbass består av länen Donetsk i sydväst och Luhansk i nordöst.

– Det svåraste läget är i Luhansk, där fienden försöker erövra våra positioner, säger Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj enligt en kommuniké från militären.

– Fienden har ett klart övertag vad gäller artilleri, citeras Zaluzjnyj efter ett telefonsamtal med den franske generalen Thierry Burkhard.

Zaluzjnyj ber om mer avancerade vapen, som "kommer att rädda vårt folks liv". Och sådana är på väg, bland annat i form av Himars från USA. Det är ett lastbilsburet vapen som kan skicka i väg ett antal styrda raketer på samma gång, och ingår i ett militärt hjälppaket värderat till 700 miljoner dollar (6,9 miljarder kronor) som presenterades denna vecka.

Attack mot järnväg

Men att få sådana system på plats, med utbildad personal, tar naturligtvis tid. Så det är få som tror att krigslyckan i Luhansk vänder på något dramatiskt vis inom kort.

Annons

Det brittiska försvarsdepartementet påpekar dock att om Ryssland ska göra större offensiva operationer innebär det att de exempelvis behöver korsa floder där ukrainska styrkor har förstört alla broar. Men för att mäkta med det skulle ryssarna sannolikt först behöva ta en "kort taktisk paus", heter det. "Gör de så riskerar de att förlora en del av det momentum de har byggt upp den senaste veckan".

En viktig del av Ukrainas infrastruktur är järnvägsnätet, som till stora delar hållits öppet trots de fullskaliga invasionsförsök Ryssland gjort sedan i februari. I en ny rysk robotattack mot en järnväg i Lvivregionen i västra Ukraina har ett antal personer skadats, uppger landets myndigheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons