Annons

Risk för översvämning: Vänern tvångstappas

Väder • Publicerad 12 februari 2020
Vänern behöver tvångstappas på grund av höstens och vinterns stora regnmängder. Arkivbild.
Vänern behöver tvångstappas på grund av höstens och vinterns stora regnmängder. Arkivbild.Foto: Staffan Almquist/ TT

Vänern kommer att tvångstappas efter höstens och vinterns stora regnmängder. Enligt Vattenfall behövs åtgärden för att förhindra översvämningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Med start under natten mot torsdagen kommer ytterligare 900 kubikmeter vatten per sekund att släppas ut ner mot Göta älv.

Annons

– I Lilla Edet kommer det att bli så att vi kör mer vatten bredvid kraftverket via dammluckorna. Stationen går redan för fullt och producerar så mycket el som den kan. Det här vattnet kan vi inte använda för elproduktion, så då spiller vi förbi, säger Magnus Carlsson, produktionschef vid Vattenfall i Göta älv.

Så kallad tvångstappning ur Vänern brukar ske med ett par års mellanrum.

– Nu var det väl några år sedan. Man kan väl säga att de senaste månaderna så har vi kört avtappning från Vänern, det vi kan köra genom kraftverken, säger Magnus Carlsson.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons