Annons

Risk för hjärtsjuka även vid låg övervikt

Medicin • Publicerad 5 juni 2019
De unga männen i studien följdes från mönstringen och framåt. Arkivbild.
De unga männen i studien följdes från mönstringen och framåt. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Unga män som väger för mycket har ökad risk att drabbas av hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati senare i livet, enligt en studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg. Risken ökar redan vid en vikt som ligger under gränsen för övervikt.

Studien bygger på uppgifter från drygt 1,6 miljoner värnpliktiga män mellan 1969 och 2005, varav 4 477 senare drabbades av kardiomyopati.

Annons

För män som var magra var risken för sjukdomen mycket låg, medan risken redan vid en vikt i övre normalområdet var fördubblad jämfört med den smala gruppen. För män med svår övervikt och fetma var risken mycket kraftigt förhöjd.

Sjukdomen, som bland annat kan leda till hjärtsvikt, har blivit vanligare men är fortfarande väldigt ovanlig. Det gör att antalet kvinnor i registret, cirka 10 000, var för litet för att forskarna skulle kunna dra några motsvarande slutsatser.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons