Annons

Risk för framtida tarmläckage efter förlossning

Kvinnor som i samband med förlossningen drabbas av skador på ringmuskeln, löper en tydligt förhöjd risk att drabbas av tarmläckage senare i livet. Det konstaterar forskare vid Göteborgs universitet i en ny studie.
Forskning • Publicerad 2 november 2020
Kvinnor som drabbats av skador på ringmuskeln riskerar tarmläckage flera decennier senare, visar forskning.
Kvinnor som drabbats av skador på ringmuskeln riskerar tarmläckage flera decennier senare, visar forskning.Foto: Johan Nilsson/TT

De allra flesta förlossningar sker utan att den blivande mamman skadas. Lindriga bristningar i underlivet är visserligen förhållandevis vanligt förekommande, men dessa läker oftast av sig själva eller så sys de ihop direkt efter förlossningen utan framtida men.

Men det förekommer också att ändtarmens ringmuskel (sfinktermuskeln) skadas, något som drabbar runt en av tjugo kvinnor vid den första förlossningen. En uppföljning av drygt 7 000 kvinnor som födde två barn mellan åren 1992 och 1998 i kombination med ett frågeformulär när kvinnorna var 50–60 år gamla, visar att de kvinnor som drabbades av en sfinkterskada i samband med den första förlossningen hade en trefaldig ökad risk för en liknande skada vid den andra förlossningen. Därutöver ökar också risken för framtida tarmläckage med antalet skador. Vanligast var läckage av flytande avföring och gas, i svårare fall även fast avföring.

Annons

"I den här studien har vi kunnat fastställa hur sfinkterskador är kopplat till ofrivilligt tarmläckage långt senare i livet, något som tidigare har ifrågasatts. Detta måste vägas in i rådgivning till de gravida kvinnor som löper störst risk för skadan", säger Maria Gyhagen, forskare inom obstetrik och gynekologi tillika studiens huvudansvariga, i ett pressmeddelande.

Studiens resultat presenteras i American Journal of Obstetrics and Gynecology.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons