Annons

Risk för elransonering när gaspriset rusar

Naturgaspriserna rusar med över 30 procent efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser.
Ekonomi • Publicerad 5 september 2022
Gazprom stryper gasleveranserna. Arkivbild.
Gazprom stryper gasleveranserna. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Fredagens besked om att förlänga stoppet av gasleveranserna genom ledningen Nord Stream 1 på obestämd tid får nu omedelbara konsekvenser. En kraftig uppgång med upp till 35 procent har blivit konsekvensen. Från ryskt håll var det sagt att Nord Stream skulle startas under lördagen men ett oljeläckage i en turbin har gjort att man tvingats pausa.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov meddelar enligt ryska nyhetsbyrån Interfax att "problemen med gasleveranser kommer att fortgå tills att sanktionerna som påverkar reparationsarbetet har lyfts".

Annons

Beskedet gasen nu stryps har gjort att man såväl från tyskt som svenskt håll presenterat ekonomiska stödpaket för att underlätta inför hösten och vintern.

– Man behöver inte vara jättekonspiratorisk för att se att detta är en form av ekonomisk krigföring mellan Ryssland och Europa, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

"Hur högt som helst"

Han ser att gaspriserna kommer att stiga rejält.

Jörgen Kennemar, råvaruanalytiker på Swedbank, ser också höga gaspriser framför sig, och därmed även höga elpriser.

– Det är en stor osäkerhet om vad som kommer att hända nu, och det är bekymmersamt för många.

Det gör det riktigt besvärligt får många företag.

– Företagen får se konsekvenserna nu. De har det kämpigt, och drar ned produktionen eller flyttar den till billigare elområden. säger Jörgen Kennemar.

Kanske kan man fråga sig hur högt ett gaspris kan bli.

– Hur högt som helst. Se bara på elpriserna. Normalt brukar el kost 50 öre kWh, nu kostar den upp mot 5 kronor i bland. Det är 1 000 procent, säger Christian Kopfer.

Så blir det när efterfrågan fortfarande är hög, trots priset och bristen, förklarar han. Det talas om att införa någon slags pristak, men det har också negativa effekter.

Annons

– Det är normalt inte en sådan bra idé.

Ransonering på el

Nu handlar det om att minska konsumtionen i Europa.

– Europa måste dra ned på sin energiförbrukning. Men det kommer ändå inte att räcka till. Det leder till skenande priser. Regeringen tillförde likvida medel i form av garantierna i helgen, och det är inget man gör lättvindigt.

Men konsumtionen måste minska, och enligt Christian Kopfer har risken för elransonering i Europa och även i Sverige ökat rejält sedan i fredags, då Gazprom ströp gasen.

– Sverige är över tid ett exportland för energi, men vi importerar även i bland. Det innebär att risken för ransonering i både Europa och i Sverige har ökat, säger Christian Kopfer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons