Annons

Rikspolitiker har inte tid för lokala möten

Politik • Publicerad 6 maj 2019
Att bli vald är trevligt. Men rikspolitiker är för dåliga på att avsäga sig lokala platser de valts in på, tycker experter. Arkivbild från Falun.
Att bli vald är trevligt. Men rikspolitiker är för dåliga på att avsäga sig lokala platser de valts in på, tycker experter. Arkivbild från Falun.Foto: Ulf Palm/TT

Många riksdagspolitiker har även platser i sina kommun- eller regionfullmäktige. Trots att en hel del uppenbarligen inte har tid med det. Det framgår av i Sveriges Radio.

Av riksdagens 349 ledamöter är mer än var tredje, 124 personer, även invalda i fullmäktige på hemmaplan. Men hittills under mandatperioden har de i snitt bara gått på drygt vartannat sammanträde i kommuner och regioner. Tio av dem har inte närvarat alls.

Annons

Ekot nämner att ersättare ofta träder in när det anses behövas. Men trenden ses ändå som ett problem, både av politikerna själva och av experter.

– Det är ytterst beklagligt, säger Marie-Louise von Bergmann Winberg, professor emerita i statsvetenskap, till radion.

– Man kan ju säga att det är ett svek mot de väljare som har valt in en, att man inte över huvud taget visat sig eller har tagit del i de förhandlingar och politiska frågor som är intressanta på hemorten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons