Annons

Riksbanken sänker styrräntan

Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,50 procent och sänker samtidigt prognosen för den framtida räntan.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2012

"Inflationstrycket i svensk ekonomi är lågt. De ekonomiska utsikterna i Sverige har försämrats till följd av utvecklingen i omvärlden", skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB, konstaterar att själva räntesänkningen var väntad men pekar samtidigt på att räntebanan, Riksbankens prognos för den framtida räntan, har skruvats ned för både 2013 och 2014.

Annons

- Det är kanske lite mer offensivt än vad man hade väntat sig, säger Tor Borg.

Riksbankens agerande ligger i linje med Borgs egen syn på ekonomin:

- Jag tycker absolut att man ska sänka, det finns ingen anledning att inte göra det. Det finns inget inflationstryck, det är låg tillväxt och det är oerhört osäkert vad som händer i omvärlden.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot beslutet. "De förordade båda en sänkning av reporäntan till 1,25 procent och en lägre räntebana än den i penningpolitiska rapporten", skriver Riksbanken.

Riksbanken räknar enligt sin så kallade räntebana med att reporäntan ligger på 1,5 procent både under andra kvartalet 2012 och första kvartalet 2013. Det kan jämföras med en tidigare räntebana på 1,7-1,8 procent under perioden.

Första kvartalet 2014 räknar Riksbanken med att räntan har höjts igen, till 2,2 procent. I sin tidigare räntebana räknade Riksbanken med att reporäntan 2014 skulle ligga på 2,6 procent.

I beskedet påpekar Riksbanken att osäkerheten om den ekonomiska utvecklingen i omvärlden är stor.

"De statsfinansiella problemen i framför allt euroområdet kan fördjupas och de negativa effekterna på Sveriges ekonomi bli större. I ett sådant läge kan räntebanan behöva bli lägre", skriver Riksbanken.

Samtidigt ser Riksbanken en möjlighet för att förtroendet för euroländernas statsfinanser återvänder snabbare än väntat.

"Detta skulle i så fall motivera en högre räntebana".

TT Tidningarnas Telegrambyrå
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons