Annons

Riksbanken fyller på statskassan

Ekonomi • Publicerad 17 februari 2020
Riksbanksfullmäktige, med ordförande Susanne Eberstein, föreslår en utdelning på 5,3 miljarder till statskassan. Arkivbild.
Riksbanksfullmäktige, med ordförande Susanne Eberstein, föreslår en utdelning på 5,3 miljarder till statskassan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Riksbankens fullmäktige föreslår en utdelning på 5,3 miljarder kronor till statskassan från 2019 års resultat.

Riksbankens vinst uppgick totalt till 25,6 miljarder, varav merparten – 16,2 miljarder – föreslås föras över till bankens dispositionsfond och 4,2 miljarder till en resultatutjämningsfond.

Annons

En faktor som påverkade vinsten från fjolåret positivt var en valutakursvinst på 15,5 miljarder. Räknar man bort denna vinst blev det justerade resultatet för 2019 18,4 miljarder, upp från 6,5 miljarder ett år tidigare.

Snittet för det justerade resultatet de gångna fem åren blev 6,7 miljarder.

Fullmäktige tillämpar sedan flera år en vinstutdelningsprincip som i korthet innebär att 80 procent av Riksbankens genomsnittliga resultat för de senaste fem åren ska levereras till statskassan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons