Annons

Restdoser delades ut till anhöriga

Efter kaos på Kistamässan under tisdagen, då hundratals personer utan bokad tid fick vaccin, öppnar ett privat vårdbolag en officiell restlista på sin hemsida.
Coronaviruset • Publicerad 9 juni 2021
Kistamässan har nu upprättat en lista för restdoser. Arkivbild.
Kistamässan har nu upprättat en lista för restdoser. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På tisdagskvällen stod hundratals personer utanför mässan i nordvästra Stockholm och köade för att få ta del av doser som blivit över. Vaccineringen av restdoser började efter att lokalen officiellt stängt klockan 18.30, och sista dosen gavs strax efter klockan 21. Enligt direktiven från regionen får inga doser kasseras.

De som blev insläppta var antingen personer som blivit inringda av bekanta som jobbade på vaccinationslokalen eller som bokat en tid via regionens app. Även personer som spontant kom till Kistamässan blev insläppta och fick vaccin.

Landets största

Annons

Det är det privata vårdbolaget Werlabs som på uppdrag av region Stockholm har hand om vaccineringen på Kistamässan. Vaccinationsmottagningen är Sveriges största, Dagligen vaccineras här runt 6 000 personer och hittills har man vaccinerat strax under 150 000 personer sedan mitten av april.

– Du ska på 15 minuter se till att hitta personer som kan komma dit och direktiven är tydliga med att inga doser får gå till spillo. Om någon har ringt en kompis eller inte vet jag inte. Om det har hänt har det varit en extremt situation för att inte riskera att slänga en vaccinationsdos, säger Werlabs vd Henrik Forsberg.

Vanligtvis lyckas bolaget med att endast ha några enstaka doser över efter en arbetsdag, och det har inte funnits något behov av en restlista att skriva upp sig på. De restdoser som har funnits har enligt Werlabs alltid gått till sjukvårdspersonal.

– Vi har tidigare tittat på att införa en lista, men har du en stor mängd människor på en lista, måste du hela tiden kommunicera med dem. Om det hör av sig 10 000 personer och undrar vad statusen är kring restlistan tar det för mycket resurser.

– Det kan också inge falska förhoppningar om att man ska få sitt vaccin, säger Henrik Forsberg.

Undvika spekulationer

Men på tisdagen hamnade bolaget i en extrem situation enligt vd:n. Några enstaka gånger tidigare har doser blivit över på mottagningen, men då har det handlat om mellan 20 till 60 stycken.

Exakt hur många restdoser som fanns på tisdagskvällen kan Henrik Forsberg inte svara på, men det rörde sig om minst 200 doser. För att undvika spekulationer om händelsen på sociala medier upprättade bolaget på onsdagen en lista.

– Listan ändrar ingenting i sak, vi kommer att fortsätta med att jobba för att inte få några restdoser alls, säger Henrik Forsberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons