Annons

Republikanska framgångar i kongressräkningen

Rösträkningen i USA:s presidentval går långsamt framåt, och är rent officiellt fortsatt inte avgjord.
I kongressvalet rör det mer på sig. Maktbalansen i representanthuset har nu klarnat, och i senaten har Republikanerna säkrat ytterligare en plats.
USA • Publicerad 11 november 2020
Senatorn Thom Tillis med sin hustru Susan Tillis på sin valvaka förra veckan.
Senatorn Thom Tillis med sin hustru Susan Tillis på sin valvaka förra veckan.Foto: Chris Carlson/AP/TT

Republikanen Thom Tillis, som sedan 2014 har varit en av North Carolinas två senatorer, låg i opinionsundersökningarna före valet efter sin utmanare Cal Cunningham.

Hans plats sågs som en av de som Demokraterna skulle kunna erövra i valet och därmed bana väg för tillträdande presidenten Joe Biden att få senaten på sin sida.

Annons

Det finns ännu inget officiellt resultat, men på tisdagen erkände sig demokraten Cunningham besegrad.

– Väljarna har talat och jag respekterar deras beslut, säger han.

Det betyder i sporttermer att republikanerna leder med 49–48 när räkningen går in i förlängningen.

Stor marginal i Alaska

Tre platser återstår alltså att avgöras i den 100 platser stora senaten, och Republikanerna har något av ett straffsparksläge om en av de tre, den i Alaska.

Där har Dan Sullivan fått 62 procent av rösterna och med 130 000 röster kvar att räkna har han en marginal på runt 58 000 mot den demokratiske utmanaren Al Gross, som inte har gett upp.

Gross har ännu inte gett upp, men oavsett hur det går i Alaska väntas avgörandet sedan stå i Georgia.

Avgörs i januari

Delstatens valregler säger att om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra röstningsomgång, vilket är precis vad som har skett.

Republikanerna höll inför valet båda platserna, men Demokraterna har arbetat hårt för att få framför allt unga svarta att rösta, och i synnerhet hyllas Stacey Abrams. Hon föll 2018 på mållinjen i delstatens guvernörsval, men får nu mycket av äran för att partiet ser ut att ha fått flest röster i presidentvalet och även har chans på de två senatorsplatserna.

De nya valen i Georgia hålls den 5 januari nästa år.

Hur det slutar i senaten blir ännu viktigare eftersom Demokraterna av allt att döma misslyckas med sitt mål att stärka majoriteten i kongressens andra kammare, representanthuset. Nyhetsbyrån AP rapporterar från rösträkningen att Demokraterna nu kommit upp i minst 218 av de 435 platserna. Därmed har de makten över kammaren.

Annons

Men målet var att få fler än dagens 232 platser, och det ser enligt AP hopplöst ut.

En så jämn kongress kommer att kraftigt försvåra president Bidens möjligheter att få igenom stora reformer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons