Annons

Pelosi: Demokratin kommer att överleva

Presidentvalet är ovisst, senatsvalet likaså. Men USA:s representanthus ser ut att förbli kontrollerat av Demokraterna.
Med två tredjedelar av valkretsarna räknade hade partiet tagit två av tidigare republikanska platser i kammaren.
USA • Publicerad 4 november 2020
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset i Washington på tisdagskvällen.
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset i Washington på tisdagskvällen.Foto: Alyssa Schukar/AP/TT

Samtliga 435 platser i representanthuset stod på spel, men få trodde att Republikanerna skulle lyckas överta majoriteten i kammaren, där Demokraterna inför valet hade 232 stolar.

Och vid fyratiden på morgonen, svensk tid, utropade såväl Fox News som NBC en fortsatt demokratisk majoritet i kammaren och inga senare resultat visar att tendensen inte skulle hålla i sig.

Trumps förre läkare vald

Annons

Republikanerna lyckades därmed inte ta tillbaka de över 40 distrikt som de förlorat i valet 2018, när många väljare ville visa sitt missnöje mot president Donald Trump.

– Vår demokrati kommer att överleva, sade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi i en första kommentar.

– Det här valet gällde rätten till sjukvård och väljarna har visat att de vill ha rätt till sjukvårdsföräkring.

De mest uppmärksammade av de tidigt utropade nya medlemmarna i representanthuset var dock båda republikaner.

I Georgia vann som väntat Marjorie Taylor Greene från Georgia, som gick till val med parollen "Rädda Amerika, stoppa socialismen". Hon har skapat rubriker genom att hylla konspirationsrörelsen Qanon och har i sin tur lyfts av Donald Trump som en framtida republikansk stjärna.

Och i Texas gick Ronny Jackson mot en seger i sitt distrikt, som på förhand sågs som säkert republikanskt. Jackson är mest känd utanför politiken då han sedan 2013 arbetat som presidentens läkare och om Donald Trump sagt att denne har fantastiska gener och skulle kunna bli 200 år gammal.

Trumpkritiker återvaldes

På andra sidan av det politiska spelfältet har två av presidentens skarpaste kritiker i kongressen vunnit sina valkretsar.

I Minnesota behåller llhan Omar sin plats och i New York vann Alexandria Ocasio-Cortez sitt distrikt med över två tredjedelar av rösterna, som bland annat täcker delar av stadsdelarna Queens och Bronx.

– Att i kongressen få kämpa för arbetarklassfamiljer har varit mitt livs största ära och ansvar. Tack för att ni har valt mig igen, och att ni litar på mig, säger Ocasio-Cortez enligt The Guardian.

Fakta: Valen till kongressen

Representanthuset

Vid sidan av presidentvalet väljer amerikanerna representanter till kongressens två kammare: representanthuset och senaten.

Till representanthuset ska det väljas ledamöter till samtliga 435 platser och de valda väljs för två år, fram till nästa mellanårsval.

Ledamöterna väljs från 435 olika kongressdistrikt som fördelas bland delstaterna utifrån befolkningsmängd, sett till en federal folkräkning som genomförs var tionde år.

Därtill skickar USA:s fem befolkade territorier (Amerikanska Samoa, Guam, Nordmarianerna, Puerto Rico och Amerikanska jungfruöarna) och huvudstadsdistriktet Washington D.C. fem icke-röstande delegater till representanthuset.

Senaten

I valet till senaten är det en dryg tredjedel av platserna som står på spel. Senatorer väljs på sex år långa mandat.

33 senatorer ska väljas enligt den normala ordningen och sedan hålls två särskilda val till platser som lämnats tomma efter republikanen John McCains bortgång och republikanen Johnny Isaksons avgång (i Arizona respektive Georgia).

I dagsläget har Republikanerna 53 platser i senaten och Demokraterna 45. Av de 35 platserna i valet ska Republikanerna försöka försvara 23 och Demokraterna 12.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons