Annons

Renck om succén: Allt måste bära på en mening

Miniserien "Chernobyl" har förändrat regissören Johan Rencks sätt att se på sitt arbete.
Tv • Publicerad 6 juni 2019
Johan Renck. Arkivbild.
Johan Renck. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I veckan sändes det sista avsnittet av HBO-serien "Chernobyl", som regisserats av svenske Johan Renck. Och att kalla serien för en succé är en underdrift – den har hyllats av såväl kritiker som tittare, världens största kändisar twittrar om den och den är en av de högst rankade serierna någonsin på sajten med 9,7 av 10 i betyg.

Nu berättar Renck i en intervju i hur arbetet med "Chernobyl" förändrat hans sätt att se på sitt arbete:

Annons

– Det jag gör från och med nu måste ha ett syfte. Stimulera till något slags tanke. Bära på en mening. Man börjar läsa manus med andra glasögon efter en sådan här erfarenhet. Jag är självlärd som filmare och var tidigare mer upptagen av att lära mig mediet som sådant. Ens motiv till att göra film förändras, säger han.

Han säger även att serien kramade ur honom ett konstnärligt patos.

– Att se till att dessa människors röster blir hörda. Att låta den här historiska händelsen ta plats i vårt kollektiva minne. Det har varit lite omvälvande för mig i relation till mitt jobb.

"Chernobyl" skildrar kärnkraftsolyckan 1986 i Tjernobyl norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen, och i rollerna syns bland andra svenska Stellan Skarsgård och David Dencik.

Serien hade premiär i början av maj och sändes i fem avsnitt.

Sara Haldert/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons