Annons

Rektorn på Malmöskola: Glömmer aldrig

Drygt två veckor har gått sedan två lärare på Malmö latinskola dödades i en attack. Nu berättar rektor Fredrik Hemmensjö om känslorna under de fruktansvärda dagarna.
Brott • Publicerad 8 april 2022
Blommor utanför Malmö latinskola där två lärare mördades. Arkivbild
Blommor utanför Malmö latinskola där två lärare mördades. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

När larmet kom på eftermiddagen den 22 mars var han och skolledningen på väg till en kongress i Göteborg. Han hade precis anlänt dit när han fick veta att något allvarligt hade hänt på skolan, och satte sig då genast på ett tåg tillbaka till Malmö. Senare fick han beskedet att de båda lärarna, två kvinnor i 50-årsåldern, dödats.

– Jag blev nästan illamående och kände direkt en stor sorg. Samtidigt kändes det helt overkligt. Det kan inte vara sant? berättar Fredrik Hemmensjö för Kvällsposten/Expressen.

Annons

– Jag kommer aldrig glömma när jag gav beskedet till personalen. Det var fruktansvärt. Det var många som fick veta där och då och det märktes också när jag berättade. Det var chock. Många blev oerhört ledsna.

Hemmensjö beskriver de båda lärarna som "energiska" och med fin kontakt med sina elever, och understryker att de aldrig kommer att glömmas.

Han säger att skolan känner att de står sina elever nära, och att det finns ett väl fungerande elevhälsoarbete. Han vet inte vad skolan skulle kunna ha gjort för att förhindra det som inträffade.

– Det fanns ingen som i sin vildaste fantasi kunde tro att något sådant här skulle kunna ske på Malmö Latin.

Larmet från Malmö latinskola kom på eftermiddagen den 22 mars. På tredje våningen fann poliserna två mycket allvarligt skadade kvinnliga lärare och en 18-årig elev, som snabbt kunde gripas.

18-åringen sitter nu häktad misstänkt för mord på de två kvinnorna. Han har genom sin advokat erkänt händelsen, men att dådet inte var riktat mot just de två som dödades.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons