Annons

Rekordvinter i "varenda hörn" av Nya Zeeland

Klimat • Publicerad 2 september 2022
Nya Zeelands vintrar blir allt blötare. Bild från juni förra året, tagen söder om Christchurch.
Nya Zeelands vintrar blir allt blötare. Bild från juni förra året, tagen söder om Christchurch.Foto: Chris Skelton/AP/TT

Aldrig tidigare har Nya Zeeland haft en så varm och blöt vinter som denna. Den vintersäsong som nu avslutas på södra halvklotet har inneburit rekordhöga temperaturer i önationen – för tredje året i rad.

Medeltemperaturen under de tre senaste månaderna landar på 9,8 grader Celsius – 1,4 grader högre än genomsnittet för Nya Zeelands vintrar, meddelar väderinstitutet Niwa.

Annons

Mätningarna startade 1909. Av de tio varmaste vintrarna sedan dess har sex inträffat det senaste decenniet.

Regnstatistiken går bara tillbaka till 1971. Men sedan dess har det aldrig kommit så mycket nederbörd som i år. Det har bland annat lett till stora översvämningar på Sydön.

Men forskaren Nava Fedaeff på Niwa säger att extremvädret tidvis påverkat "nästan varenda hörn av landet". Hon understryker att den rådande temperaturtrenden utlösts av klimatförändringarna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons