Annons

LKAB slår rekord – igen

Den statliga gruvjätten LKAB gör en rekordvinst för andra kvartalet i rad. Men både coronapandemin och risken för cementbrist är orosmoln, enligt bolaget.
Ekonomi • Publicerad 12 augusti 2021
LKAB:s vinst har stigit till rekordnivåer. Arkivbild.
LKAB:s vinst har stigit till rekordnivåer. Arkivbild.Foto: Karin Wesslén/TT
Jan Moström, vd LKAB, gör en rekordvinst.
Jan Moström, vd LKAB, gör en rekordvinst.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

– Vi gör det bästa kvartalet någonsin, säger vd:n Jan Moström.

Under andra kvartalet fördubblades LKAB:s omsättning och rörelseresultatet var rekordhögt.

Annons

– VI har en fördelaktig marknad med höga priser och stark efterfrågan. Dessutom har vi klarat störningarna från pandemin ganska bra.

Vinsten före skatt landade på 9,7 miljarder kronor – nästan fyra gånger högre än vinsten på 2,5 miljarder motsvarande period 2020.

Omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor, jämfört med 7,5 miljarder ett år tidigare.

Järnmalmspriset har sjunkit lite från de högsta nivåer i slutet av juli, från 210 dollar per ton till mellan165 och 175 dollar idag. Men det är fortfarande långt över tidigare nivåer. För fem år sedan låg priset kring 50 dollar per ton.

– Lyckligtvis fortsätter våra kunder stålbolagen ändå att hålla en hög efterfrågan, säger Jan Moström.

Det är kanske inte troligt att nästa kvartal blir ännu bättre, med ett ytterligare, tredje rekord, men Jan Moström utesluter det inte heller. Men då får inte pandemin skapa nya problem och produktionsstopp.

– Givet att vi kan hålla uppe vår produktion och våra leveranser ser det här ut att bli ett riktigt stark år, säger Jan Moström.

När det gäller Cementa och dess problem skriver LKAB att ett verksamhetsstopp för cementtillverkaren skulle medföra "allvarliga konsekvenser". Att regeringen är beredd att ändra miljölagstiftningen för att ge Cementa mer tid hjälper dock.

– Lyckligtvis fick vi i alla fall en respit i den frågan.

Annons

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons