Annons

Rekordvärme och störtskurar i juni

Från värmerekord med tropiska nätter till torka, störtskurar och översvämningar. Årets svenska juniväder kan knappast klandras för att ha varit tråkigt.
Väder • Publicerad 1 juli 2021
Svalkande dopp i Malmö den 19 juni.
Svalkande dopp i Malmö den 19 juni.Foto: Foto: Johan Nilsson/TT

I sydöstra Sverige slogs nya värmerekord, och Målilla i Småland utmärkte sig med 34,6 grader – den högst junitemperaturen i Sverige sedan 1947.

– Vi har haft riktigt varmt och soligt framför allt i de sydöstra delarna av landet, från Skåne och upp längs med Östersjölandskapen. Det beror dels på högtrycksläge över den här delen av landet, samtidigt som det har varit mer ostadigt längre norrut. Men allmänt har det varit en rätt varm junimånad i hela landet, säger SMHI:s meteorolog Jon Jörpeland.

Annons

Den allra varmaste perioden inföll i mitten av månaden. Förutom rekordvärmen i Målilla den 18–19 juni, utmärker sig Stockholm med en månadsmedeltemperatur på 19,3 grader. Det tangerar det svenska rekordet från Strömstad i juni 1889.

Även ett par tropiska nätter, något vi normalt förknippar med augusti, inföll i juni. Den ljummaste natten fick Hörby i Skåne där det var som lägst 21,3 grader natten till den 19 juni, enligt SMHI.

Spännade väder

Samtidigt som månaden var torr eller mycket torr i främst Götaland och södra Svealand, bjöd den på enstaka kraftiga regn- och åskskurar med efterföljande översvämningar i bland annat Stockholmstrakten.

Svedjelandet i östra Jämtland fick som mest 56,8 millimeter, preliminärt månadens största dygnsnederbörd.

– Det har varit en månad som levererat ett varierat väder, med många extremer, säger Jörpeland.

Ingen monsterhetta

Västra Nordamerika svettas nu under den extrema värmeböljan som råder. I kanadensiska Lytton registrerades i tisdags 49,5 grader Celsius. Samtidigt uppmättes 48 grader Celsius strax utanför Seattle i USA-delstaten Washington. Men någon risk för att vi får in monstervärmen över Sverige syns inte i SMHI:s prognoser.

– Vi kommer inte att beröras av just den värmen. Men till helgen kommer framför allt Norrland att ta del av riktigt varmt luft, uppemot 30 grader. Men det är långt ifrån de nästan 50 graderna som är i Kanada, säger Jörpeland.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons